Şcoala doctorală de biologie
REGULAMENT de organizare şi funcţionare a programului de studii universitare de doctorat în biologie
Capitolul I - Dispoziţii generale
Art. 1.
(1) Regulamentul de organizare şi funcţionare a programelor de studii universitare de doctorat în biologie ("Regulamentul") este adoptat în temeiul Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale ("Legea"), al Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin HG nr. 681/2011 ("Codul"), şi al Cartei Universităţii din Bucureşti din 2011 ("Carta").
(2) Potrivit principiului subsidiarităţii, toate domeniile care nu sunt reglementate expres prin Lege, Cod, Cod etică sau Regulament al Scolii doctorale de chimie sunt, în limita acestora, de competenţa Consiliului Şcolii Doctorale în Biologie, prin hotărâri adoptate în temeiul acestora.
Capitolul II - Studiile universitare de doctorat
Art.2.
(1) Doctoratul în Facultatea de Biologie este de tipul doctorat ştiinţific
(2) Doctoratul are două componente: un program de pregătire bazat pe studii universitare avansate şi un program de cercetare ştiinţifică, finalizat prin teza de doctorat.
Art. 3.
(1) Programul de studii universitare de doctorat în biologie este organizat de şcoala doctorală de biologie, sub coordonarea CSUD.
(2) Admiterea la ciclul de studii universitare de doctorat se realizează într-o sesiune anuală, desfăşurată înainte de începerea anului universitar, iar înmatricularea studenţilor-doctoranzi se face cu prima zi a anului universitar.
(3) Programul de pregătire bazat pe studii universitare avansate are o durată efectivă cumulată de maximum 3 luni, echivalentul a 12 săptămâni de activitate didactică și a maximum 144 de ore efective, şi un număr de 30 de credite. Programul se desfăşoară compact pe durata unui an universitar şi poate fi urmat de studenţii-doctoranzi în primul an universitar.
(4) Îndrumarea studentului-doctorand de către conducătorul de doctorat se realizează pe perioada programului de doctorat (inclusiv pe durata programului de pregătire bazat pe studii universitare avansate), a cărui durată este, de regulă, de 3 ani, care poate include una sau mai multe perioade de prelungire, de maximum 2 ani plus o perioada de gratie de 2 ani.
(5) Programul de pregătire universitară avansată se desfășoară pe baza planului de învățământ stabilit prin consens de toți conducătorii de doctorat, cu aprobarea Consiliului școlii doctorale și a CSUD.
(6) Rezultatele evaluării activităților din planul de învățământ sunt exprimate prin note.
(7) La trecerea din anul I în anul II al stagiului de pregătire doctorală, doctorandul împreună cu conducătorul de doctorat comunică titlul estimat al tezei de doctorat.
(8) Comisia de susținere publică a tezei de doctorat este propusă de conducătorul de doctorat (conducătorii de doctorat, în cazul tezelor în cotutelă) și aprobată de consiliul școlii și de rectorul Universității (inclusiv în cazul tezelor de doctorat în cotutelă, când conducătorii de doctorat fac parte din două IOSUD, iar Universitatea este IOSUD principală).
Art. 4.
(1) Programul de cercetare se realizează sub îndrumarea conducătorului de doctorat, în cadrul unei comisii de îndrumare.
(2) Stagiile de cercetare se pot efectua numai cu acordul conducătorului de doctorat, după o prealabilă consultare cu instituţia gazdă. Tematica de cercetare abordată trebuie să fie în domeniul tezei de doctorat.
Art. 5.
(1) Un conducător de doctorat are dreptul să refuze să să conducă un doctorand dacă apreciază că tema propusă de candidat nu se înscrie între preocupările sale de cercetare.
(2) Doctorandul poate solicita Consiliului şcolii doctorale schimbarea conducătorului de doctorat în cazul în care acesta este indisponibil mai mult de un an.
(3) Consiliul şcolii doctorale aprobă schimbarea după obţinerea acordului scris al noului conducător de doctorat, în cadrul aceluiaşi domeniu de studiu.
Art.6.
(1) Titlul tezei de doctorat poate fi modificat de comun acord de către conducătorul de doctorat și studentul doctorand până în momentul finalizării acesteia în vederea susţinerii publice.
(2) Schimbarea titlului tezei de doctorat se aprobă de către Consiliul şcolii doctorale, în cadrul aceluiaşi domeniu în care a fost înmatriculat doctorandul, şi nu implică modificarea duratei ciclului de studii universitare de doctorat.
(3) În cazul doctoratului în cotutelă, schimbarea titlului tezei de doctorat se face cu acordul consiliilor celor două școli doctorale.
Art.10.
(1) Consiliul şcolii doctorale se întruneşte atât în şedinţe ordinare o dată pe semestru, precum şi în şedinţe extraordinare.
(2) Şedinţele consiliului şcolii doctorale sunt prezidate şi actele consiliului şcolii doctorale sunt semnate de directorul şcolii doctorale. În cazul în care directorul şcolii doctorale se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, consiliul şcolii doctorale desemnează, dintre membrii săi (exceptând studentul-doctorand), un înlocuitor temporar.
(3) Şedinţele consiliului şcolii doctorale sunt valid constituite dacă participă cel puţin două treimi din membri. Actele consiliului şcolii doctorale sunt adoptate cu majoritatea membrilor prezenţi, cu condiţia votului favorabil al majorităţii absolute a membrilor consiliului şcolii doctorale care au calitatea de conducător de doctorat.
Capitolul III- Conducătorul de doctorat
Art. 7.
(1) Conducătorul de doctorat îşi desfăşoară activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică în Facultatea de Biologie sau în instituţii care formează consorţii de studii doctorale cu Şcoala Doctorală de Biologie.
(2) Un conducător de doctorat îşi poate desfăşura activitatea prin afiliere la o singură instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat.
Art. 8.
(1) Conducătorului de doctorat are următoarele drepturi :
-
să asigure consiliere academică referitoare la programul de pregătire universitară (elaborarea referatelor şi proiectelor) și programul de cercetare ştiinţifică.
-
să înceteze relaţia de îndrumare, pe motive întemeiate, cu acordul Consiliului Şcolii doctorale şi al CSUD.
Art. 9.
(1) Conducătorul de doctorat are următoarele obligaţii:
-
să monitorizeze şi să evalueze permanent studentul-doctorand pe durata întregului stagiu doctoral;
-
să fixeze, prin dialog cu studentul-doctorand, planul de pregătire individuală;
-
să propună sancţionarea studentului-doctorand care nu respectă normele ştiinţifice şi etice precum şi Codul de etică al Universităţii din Bucureşti;
-
să evalueze rapoartele intermediare, în numărul stabilit prin planul de pregătire individuală;
-
să comunice la timp notele sau calificativele, să facă transparente procedurile şi standardele de evaluare.
Art. 10.
(1) Conducătorii de doctorat ai unei şcoli doctorale se întrunesc în şedinţă cel puţin o dată pe semestru.
(2) Şedinţele sunt valid constituite indiferent de numărul conducătorilor de doctorat care participă, iar hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi. Hotărârile au caracter consultativ pentru consiliul şcolii doctorale.
Capitolul IV- Doctorandul
Art. 11. Persoana admisă la doctorat are pe toată durata ciclului de studii universitare de doctorat calitatea de student-doctorand.
Art. 12. Studentul-doctorand are dreptul:
-
să beneficieze de o îndrumare adecvată;
-
să conteste calificativele obţinute, în conformitate cu prevederile legale şi cu procedurile Universităţii din Bucureşti.
-
să beneficieze, dacă este cazul, de cotutelă, în ţară sau în străinătate, conform acordurilor instituţionale şi în limita mijloacelor disponibile;
-
să conteste rezultatul evaluărilor, în condiţiile legii;
Art. 13. Studentul-doctorand are obligaţia:
-
să respecte standardele academice de documentare şi elaborare ale unei teze de doctorat;
-
să parcurgă toate modulele de curs prevăzute în planul de pregătire individuală de comun acord cu conducătorul de doctorat, şi să respecte termenele stabilite;
-
să se integreze în echipa ştiinţifică a conducătorului de doctorat;
-
să prezinte rapoarte intermediare şi să publice articole în termenele şi condiţiile planului de pregătire individuală;
-
să respecte normele de redactare a tezei stabilite de şcoala doctorală.
Art. 14.
(1) Studentul-doctorand înscris la forma de învăţământ cu frecvenţă poate obţine bursă de doctorat, care se acordă prin concurs organizat de şcoala doctorală.
(2). Bursa se suspendă pe perioadele de întrerupere a studiilor doctorale aprobate.
(3) Studentul-doctorand exmatriculat din ciclul de studii doctorale pierde calitatea de student-doctorand şi, în mod automat, pierde dreptul la bursă.
Capitolul V-Admiterea la studii universitare de doctorat
Art. 15.
(1) Admiterea la studii universitare de doctorat se face anual, de regulă în luna septembrie pentru fiecare poziţie de student-doctorand, declarată vacantă de fiecare conducător de doctorat.
(2) Evaluarea candidaţilor se va face pe domenii pentru fiecare conducător de doctorat, de către comisiile constituite în acest sens.
Art. 16. (1) Concursul de admitere cuprinde o serie de probe specifice domeniului de studii de doctorat şi un examen de competenţă lingvistică.
(2) Proba de admitere constă din prezentarea şi dezbaterea unui proiect tematic, care trebuie să includă o definire teoretică şi critică, o evaluare a tendinţelor ştiinţifice din domeniul de cercetare propus, o bibliografie adecvată şi o proiecţie a traseului de formare doctorală.
Art. 17.
(1) Au dreptul să participe la concursul de admitere la studii doctorale numai absolvenţii cu diplomă de masterat sau echivalentă acesteia, din ţară şi din străinătate, conform art. 153. alin. (2) din Legea nr.1/2011.
(2) Candidaţii care au fost exmatriculaţi de la studiile universitare de doctorat au dreptul să se înscrie, la un nou concurs de admitere numai pe locurile cu taxă. Candidaţilor reînscrişi la doctorat li se pot recunoaşte, la cerere, cu aprobarea Consiliului şcolii doctorale, creditele obţinute în stagiul anterior de pregătire doctorală.
Art.18.
(1) Ierarhizarea candidaților se face în funcție de prezentarea proiectului tematic și curriculum vitae. Nota minima de admitere este 7(sapte).
Art. 19. Validarea rezultatelor concursului de admitere la doctorat se face de către Consiliul şcolii doctorale iar decizia de înmatriculare în ciclul de studii de doctorat se emite de Rectorul universităţii.
Capitolul VII - Dispoziţii finale şi tranzitorii
Art. 16.
(1) Dispozițiile prezentului Regulament se aplică și studenților-doctoranzi înmatriculați înainte de intrarea sa în vigoare, dacă tezele lor de doctorat nu au fost supuse analizei preliminare în cadrul catedrei (departamentului) de specialitate sau al colectivului de cercetare până la data de 1 octombrie 2013.
Director Scoala Doctorala de Biologie,
Prof. dr. Anca Dinischiotu
CRITERII DE EVALUARE PENTRU ADMITERE LA STUDII DOCTORALE
Media generala de licenţă
Media la examenul de licenta
Media generala la master
Nota la examenul de dizertatie
Prezentarea proiectului de cercetare
Lucrari stiintifice publicate
Lucrari stiintifice comunicate
0,3
0,1
0,1
0,1
0,3
0,05
0,05
Director: Prof. dr. Anca Dinischiotu
Consiliul scolii doctorale:
Prof. dr. Anca Dinischiotu
CSI Eugen Gheorghiu
CSI Anca Gafencu
Drd. Csobor Ilda
Conducători de doctorate:
Conf. dr. Speranta Avram
Prof. dr. Alexandru Babes
Prof. dr. Marieta Costache
Prof. dr. Carmen Mariana Chifiriuc
Prof. dr. Anca Dinischiotu
Prof. dr. Maria Luiza Flonta
Conf. dr. Ileana Cornelia Farcasanu
CS I dr. Eugen Gheorghiu
Prof. dr. Veronica Lazar
Prof. dr. Dan Florin Mihailescu
Prof. dr. Grigore Mihaescu
Prof. dr. Lotus Elena Mester
CS I Dr. Dumitru Murariu
CS I Dr. Dumitru Popescu
Prof. dr. Ileana Stoica
Prof. dr. Tatiana Sesan
Prof. dr. Calin Tesio
Prof. dr. Tatiana Vassu Dimov
Prof. dr. Otilia Zarnescu
Metodologia de admiterea la studii universitare de doctorat
in cadrul Scolii doctorale de Biologie
Art. 1.
(1) Admiterea la studii universitare de doctorat se va face pentru fiecare poziţie de student-doctorand, declarată vacantă de fiecare conducător de doctorat.
(2) Numarul locurilor pentru fiecare conducator de doctorat va fi repartizat in functie de numarul solicitarilor, al doctoranzilor aflati in stagiu si al numarului de doctorate finalizate.
(3) Evaluarea candidaţilor se va face pe domenii pentru fiecare conducător de doctorat, de către comisiile constituite în acest sens.
Art. 2.
(1) Concursul de admitere cuprinde o serie de probe specifice domeniului de studii de doctorat şi un examen de competenţă lingvistică.
(2) Proba de admitere constă din prezentarea şi dezbaterea unui proiect tematic, care trebuie să includă o definire teoretică şi critică, o evaluare a tendinţelor ştiinţifice din domeniul de cercetare propus, o bibliografie adecvată şi o proiecţie a traseului de formare doctorală.
Art. 3.
(1) Au dreptul să participe la concursul de admitere la studii doctorale numai absolvenţii cu diplomă de masterat sau echivalentă acesteia, din ţară şi din străinătate, conform art. 153. alin. (2) din Legea nr.1/2011.
(2) Candidaţii care au fost exmatriculaţi de la studiile universitare de doctorat au dreptul să se înscrie, la un nou concurs de admitere numai pe locurile cu taxă. Candidaţilor reînscrişi la doctorat li se pot recunoaşte, la cerere, cu aprobarea Consiliului şcolii doctorale, creditele obţinute în stagiul anterior de pregătire doctorală.
Art.4.
(1) Ierarhizarea candidaților se face în funcție de curriculum vitae si prezentarea proiectului tematic. Candidatii se declara admisi in limita locurilor alocate fiecarui conducator, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute.
Art. 5. In cazul in care exista egalitate intre candidatii clasati pe ultimul loc, departajarea se va face in functie de media generala obtinuta la master si cea de la lucrarea de dizertatie.
Art. 6. Validarea rezultatelor concursului de admitere la doctorat se face de către Consiliul şcolii doctorale iar decizia de înmatriculare în ciclul de studii de doctorat se emite de Rectorul universităţii.