top of page

Programe doctorale si post-doctorale de excelenta pentru formarea de resurse umane inalt calificate pentru cercetare in domeniile Stiintele Vietii, Mediului si Pamantului

MANAGER PROIECT:

Prof. Dr. Marieta Costache

Director Departament Biochimie si Biologie Moleculara

 

Mail: costache@bio.unibuc.ro

Tel.: 021/318.15.75. int. 105

Fax: 021/318.15.75. int. 102

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTLUI:

        Scopul proiectului este stimularea si sustinerea unei cariere in cercetare în domeniile Stiintelor vietii, Mediului si Pamantului (Biologie, Stiinta Mediului/Ecologie, Geologie, Geografie). Sase parteneri (5 universitati si un institut de cercetare) isi propun sa sustina dezvoltarea carierei in cercetare prin atragerea tinerilor absolventi, doctoranzi si doctori in programe doctorale si postdoctorale in domeniile Stiintelor Vietii, Mediului si Pamantului (Biologie, Stiinta Mediului, Ecologie, Geologie, Geografie).

       Proiectul este in concordanta deplina cu obiectivul general al programului POSDRU 2007-2013, AP1si DMI1.5 si va contribui la cresterea atractivitatii carierei in cercetarea stiintifica si la adaptarea cercetarii din Romania la standardele competitive ale UE in contextul unei societati moderne si dinamice bazata pe cunoastere. Proiectul vizeaza stimularea, dezvoltarea si sustinerea programelor doctorale si postdoctorale in acord cu legea 288/2004, legea Educatiei 1/2011 si Codul Studiilor Universitare de Doctorat HG 681/2011 pentru a continua armonizarea programelor de doctorat si postdoctorat din Romania, cu cele similare din spatiul Comunitatii Europene.

        Stiintele Vietii, Mediului si Pamantului sunt domenii in plina expansiune pentru care dezvoltarea activitatii de cercetare reprezinta o valoare adaugata intrinseca in dezvoltarea durabila a societatii noastre in contextul in care in ultimile decenii omenirea trebuie sa faca fata unor provocari reale cum sunt incalzirea globala, cresterea populatiei planetei, modificarea dinamicii de dezvoltare a societatii si criza economica. In acest context, tinerii sunt cei mai vulnerabili si trebuie sustinuti pentru a avea acces la educatie si a realiza performanta. Continuarea studiilor de licenta cu master, doctorat si studii postdoctorale reprezinta o alternativa destul de putin accesibila unui numar important de tineri dotati intelectual datorita periodei mari de pregatire (pana la Bac+10) si costurilor. Proiectul ii va ajuta pe tinerii nostrii absolventi sa poata alege cercetarea si performanta fara grija zilei de maine. Vor aborda tematici de cercetare de varf in centrele/laboratoarele de cercetare exceptional dotate ale celor 6 parteneri si vor dobandi competente si abilitati in domeniu care le vor creste competitivitatea pe piata muncii si posibilitatea de a aplica pentru job-uri mai bine platite. Vor invata sa realizeze proiecte pentru atragerea de fonduri, vor contribui la dezvoltarea si vizibilitatea cercetarii romanesti.

      Efectul pe termen mediu si lung va fi retinerea elitelor acestor domenii in tara astfel incat Romania sa realizeze o dezvoltare durabila si sustenabila a societatii bazata pe cunoastere. Domeniile vizate sunt cele in care stimularea si dezvoltarea cercetarii se va vedea in imbunatatirea calitatii vietii si sanatatii populatiei, in stoparea degradarii solului si conservarea biodiversitatii, in managerierea mai buna a sistemelor de mediu si macro-economice etc.

INDICATORI:

Numar de doctoranzi sprijiniti: 106

Numar de scoli doctorale asistate financiar - programe doctorale: 16

Numar de cercetatori asistati financiar - cercetare post-doctorala: 62

 

Ponderea doctoranzilor sprijiniti care au obtinut titlul de doctor (%): 40

Numarul de lucrari stiintifice prezentate – cercetare post doctorala: 62

Numarul de lucrari stiintifice publicate - programe doctorale: 106

Numar de lucrari stiitifice publicate – cercetare post -doctorala: 124

Numar de doctoranzi care au obtinut titlul de doctor – programe doctorale: 43

Rapoarte de cercetare validate de Consiliile Universitatilor – cercetare post doctorala: 62

Parteneri transnationali implicati in proiect – programe doctorale/cercetare post doctorala: 0

GRUP TINTA:

Cercetători post-doctorat62

Doctoranzi (studenti in ciclul de studii universitare de doctorat): 106

bottom of page